18 syyskuuta 2005

Aika vierähtää

Kuvassa näkymä ikkunastani.

Viikko on taas mennyt. Vaikka vastahan kirjoitin tänne viimeksi. Paljon on taas tapahtunut, mutta silti, miten viikko on jo vierähätänyt?

Ensimmäinen vatsatauti, kuumehorkka & päänsärkykohtaus on kutakuinkin takanapäin. Ehdin jo aavistella malariaa, mutta olin ilmeisesti väärässä kun oireet katosivat (toistaiseksi) palaamatta. Vatsatauti on aika epämielyttävä kun käytössä on kyykkyvessa, joten yhtenä päivänä podin työpaikalla ihan vaan saniteettitilojen paremmuuden vuoksi. Aamiaisella tarjottu keltainen klimppinen hyytelö ei myöskään oikein toiminut ravintona, eikä leipä maistunut joten olin nestepaastolla pari päivää.

Tänään on siis taas sunnuntai ja muut ovat kirkossa. Itse kävin ahdistavan amerikkalaisessa minimall ostoskeskuksessa. Reissun tarkoituksena oli tutustua paikkaan, lähinnä sen elokuvateatteriin, ja nauttia pari lasia olutta. Elokuvatarjonta ei ollut kovin kummoinen, tai edes siedettävä, joten palasin nopeasti. Iltaisin siellä pyöri jokin ei-Hollywood pätkä jonka voisi käydä katsastamassa.

Olin eilen katsomassa jalkapalloa, Buffaloes voitti. Samaan aikaan Zanaco (Zambia National Commercial Bank) varmisti mestaruuden toisaalla. Peli jonka katsoin pelattiin Independence Stadiumilla, joka on ollut suljettuna heiluvien katsomoiden takia. Mitään niille ei ollut tehty, mutta stadion oli taas avattu. Onneksi paikalla ei ollut paljon väkeä. Tarpeeksi vaaratilanteita ilmeni muutenkin.

Olin ennen ottelua katsomassa Fallen Heroes -hautaa (kiitos Esa korjauksesta), eli lento-onnettomuudessa vuonna 1993 menehtynyneen Sambian jalkapallomaajoukkueen muistomerkkiä, kun sotilas tuli viittomaan minulle ja kaverilleni. Seurasi intensiivinen Nyanjankielinen väittely, jonka jälkeen jatkoimme matkaamme. Myöhemmin kuulin kaveriltani että sotilas ensin tahtoi pidättää meidät koska olimme muistomerkin läheisyydessä ilman hänen lupaansa. Voi tuota korruptiota, moni varmasti lankeaa ansoihin.

Matkalla takaisin taas voittotunnelmissa olevat rattijuopuneet kannattajat roikkuivat minibussiimme perässä. Kuskimme kaahasi pakoon, ja auto roikkui kokoajan perässä nopeuden kasvaessa turhan kovaksi. Lopulta auto jäi senttien päähän meistä voimakkaassa jarrutuksessa. Ei kuulosta pahalta, mutta tuntui pelottavalta. Lopuksi kuskimme päätti itsekin heittäytyä pelottavaksi ja ajoi, pysähtymispaikkaa etsiessään, ihmisjoukon keskelle täyttä vauhtia. Se liikenteestä.

Kanyamassa kaikki on hyvin. Minua tervehditään jatkuvasti ja tosi monet tietävät nimenikin. Dan, Danny ja Mzungu -huudot seuraavat päivittäin. Ainoastaan pienimmät lapset eivät huutele, he itkevät kun pelästyvät minua.

Tämä taitaa riittää tältä kerralta. Kerrottakoon vielä se että osallistun parin viikon päästä (lähes varmasti, viimeinen rahoituspäätös odotuttaa itseään) HIV/AIDS –stigma koulutuksen vetämiseen. Kohderyhmänä on papit, ja minut valittiin vetämään Breaking the Sex Ice -kohta koulutuksesta. Tulee varmasti olemaan hilpeää.

2 kommenttia:

esa kirjoitti...

bwanji

hauskaa että sambiassa vielä blogataan. virtahevon lihaa myydään kuivattuna Sowetolla kontista, eli se on hyvin voinut olla sitä. Olin itse katsomassa metsäsystä.

ja sambialainen L/R -syndrooma puheessa on tehnyt sinulle kepposen. Kuolleet jalkapalloilijat ovat "Fallen Heroes", ei foreign.

kaikkea hyvää lusakaan, sekä lewisille terveisiä kepan esalta

cheers

Reeta kirjoitti...

Heipä hei taas ja kiva kun kirjoittelet tänne!

Hyvä, että selvisit sairaudesta. Toivottavasti se malaria ei iske. Muistaakseni Teemu kehui, että Gin Tonicissa on samaa ainetta kun malaria-lääkkeissä, joten sitä vaan naamaan. Siinä on vaan se vaara, että siihen jää koukkuun ja jatkaa naukkailua vielä Suomessakin...

Meikä on vuoden loppuun asti yhdistetty toimistosihteeri & varainhankkija ja siihen toki vielä vanhat hommat päälle, joten kiirettä pitää. Jutut alkaa Elsen kanssa olla todella alhaisella tasolla, mutta se johtuu vain siitä ettei meidän huoneessa ole ikkunaa joten happi loppuu aivoista. Ping!

Nyt tästä tulee niin pitkä ja hölmö juttu, että kirjoitankin sulle kokonaan s-postin.

Voi hyvin ja lähetä vähän lämpöä meillekin!

Reeta

Elsen mielestä olisi jo korkea aika päästä Danin kanssa oluelle niin, että tule jo pian takas.