23 heinäkuuta 2006

Mysore

Heikosti tullut kirjoitettua viimeaikoina, enkä ole lupaamiani kuvia ja kuvatekstejääkään lisännyt. Kiirettä. Tämäkin teksti tulee varmasti olemaan sekavaa, pahoittelut siitä.

Kiireen keskeltä pakenin viikonlopuksi Mysoreen parin sadan kilometrin päähän Bangaloresta. Ihanan pieni (850 000 asukasta) ja hahmotettavissa oleva kaupunki. Täällä Bangaloressa en oikein vieläkään aina edes tiedä millä puolella kaupunkia olen jos en tosi tarkasti seuraa bussinikkunasta. Intian sandalwood (kallista hajustepuuta) -tuotanto keskittyy Mysoreen ja kaupungissa on hieno palatsi josta käsin maharaja aikoinaan hallitsi. Muita nähtävyyksiä joita kävin katsomassa ovat taidemuseo ja temppeli joka sijaitsee kaupungin edustalla. Temppelikukkulalle saavuttuani n
äin yllättävän paljon poliiseja, joka ensin tuntui hivenen yllättävältä. Käveltyäni temppeliä kohti huomasin miksi, olin saapunut jonkin sortin (uskonnollisille) festivaaleille johon (arvioni mukaan) noin 5000 henkeä osallistui. Vaihtuvuus päivän aikana oli varmasti myös suurta. Yritin kovasti kysellä mistä on kyse, mutta asia jäi valitettavasti hivenen epäselväksi. Ilmeisesti perjantai kerran kolmessa kuussa on tärkeä päivä kyseiselle temppelille, mutta sen enempää ei oikein selvinnyt. En myöskään kuumuudessa tahtonut jonottaa temppeliin tuhansien muiden kanssa, joten päätin palata kaupunkiin kukkulalla olevan Godly museumin kautta. Paljon hauskoja kuvia ja tietoa gurun, jonka nimeä en muista, perustamasta oppisuunnasta. Kukkulalta poistuminen oli huomattavasti mielenkiintoisempaa kuin saapuminen riksalla. Päätin kävellä alas jyrkkiä portaita, joita pitkin nouseminen tempelille on osa riittiä. Tarinan mukaan 1000 askelman (niitä oli kyllä huomattavasti enemmän) nouseminen ennen temppelille siunaa nousijan ja rukouksen yhteydessä esitetyn toiveen toteutuminen on todennäkoisempää.

Viime viikko kului töyntäyteisesti, ja sunnuntain ja torstain välillä en edes poistunut kampukselta muualle kuin jäätelölle, täällä on liian helppo mökkihöperöityä.
Torstaiaamuna iski pakottava tarve tehdä jotain ja ennen kaikkea päästä pois kampukselta (Mysoreen lähtö). Nyt (su) palattuani huomaan olevani työn suhteen samassa asemassa kuin torstaina. Omat osioni raportistamme ovat kirjoitettuna, ja odottelen muiden tekstejä jotta pääsen heilumaan punakynän kanssa. Ensi viikonloppuna ajattelin uudestaan reissuun (4-5pv), mutta en tiedä mitä siitä tulee jos joudun odottamaan muiden tuotoksia vielä pitkään.

Se ty
östä. Täälläolo on hyvin erilaista kuin mikään aiempi reissuni/työni. En ole oikeastaan tutustunut muihiin ihmisiin kuin kolleegoihin ja laitoksen oppilaisiin. Aika vaan tuntuu karkaavaan käsistä ja sitten tämä lähiympäristö ei tarjoa kauheasti mahdollisuuksia sosiaaliselle elämälle eikä sitä joka ilta jaksa matkustaa kahta tuntia edestakaisin keskustaan. Siksikin Mysoressa oli mukavaa, paikat olivat kävelyetäisyydellä toisistaan. Tarkoitan siis toisinsanoen sitä että en ole tullut panostaneeksi ihan niin paljon ihmisiin tutustumiseen kuin pitäisi (mennä paikkoihin yksin eikä aina kolleegoiden kanssa. Toisaalta taas siinäkin on paljon etuja. Välillä vaan iskee tarve vaihtaa paikkaa ja silloin liikkumisen hankaluus ärsyttää. Bangalorea kutsutaan Garden Cityksi, mutta aina (kun ei ole puistossa) niin tulee kyllä mieleen aivan muut kuvaukset. Ilmanlaatu ei ole kovinkaan hyvä ja kaavoitus on tehty moninkertaisesti pienemmälle liikennemäärille. Taidan olla laiska ja lopettaa kertomisen tähän ja kokeilla jos kuvien lisääminen onnistuisi.

Ei kommentteja: