12 joulukuuta 2006

Mielipidekirjoitukseni Aamulehteen

Tuollainen lähti äsken Aamulehteen. Lisäksi lähetän huomenna lyhennetyn version jos ei tuota julkaista.

Uutisointi
jengitappelustaAamulehden verkkosivuilla 10.12. huolestutti minua suuresti. Tekstissä todetaan: "Syylliseksi epäiltyjen joukossa on poliisin mukaan kaksi syntyperältään eteläeurooppalaista henkilöä. Heidän kanssaan samalla puolella oli kuitenkin myös suomalaisia [sic], joten varsinaisesta rotujen [sic] välisestä tappelusta ei ollut kysymys."
Mikäli kyseessä on suora sitaatti poliisilta kaipaisin sen merkitsemistä selvästi, jotta voisin tehdä selvityspyynnön mikäli virkamiehen on sopivaa tehdä ihmisten välille jaottelua "rodun" perusteella. Mikäli näin ei ole ja toimittaja on sulauttanut käsitteen tekstiin kaipaisin kovasti journalistin ohjeiden opettelua. Eteläeurooppalaisen esiintuominen kuten se olisi eri "rotu" suomalaiseen verrattuna on ehdottoman halventavaa ja näin ollen ohjeiden 26. pykälän vastaista.

Lisäksi, jos "rotujen välinen tappelu" uutistoimittajan kielessä tarkoittaa ettei tappelulla ollut rasistisia motiiveja, niin perustelu: "molemmilla puolella oli suomalaisia" ontuu silti pahasti. Eikö syntyperältään etelä-eurooppalainen voi olla suomalainen, vai mitä lauseella oikein tarkoitetaan? Ja eikö 'suomalainen' voisi osallistua tappeluun puolustaakseen "eteläeurooppalaisia"? Lisäksi se, että joku on eteläeurooppalainen on täysin epärelevanttia mikäli kyseessä ei ole rasistinen hyökkäys heidän alkuperästään johtuen. Rotukäsiteen käyttö kuten se olisi jokin pitävä jaottelu ihmisten välillä lietsoo rasismia ja on kaikin tavoin tuomittavaa.

Turun ylopiston noin kuukausi takaperin julkaiseman nuorison asennetutkimuksen jatkoksi peräänkuuluttaisin seuraavaksi joko toimittajien ja/tai poliisin asennekyselyn, riippuen siitä kumman suusta 'rotu' on tekstiin joutunut.

Ei kommentteja: