12 joulukuuta 2006

Vika luento ja sanomalehtien rasismista

Pitkästä aikaa blogituttaa, on ollut kovin hektinen syksy.

Olin eilen viimeisellä luennollani, gradun lisäksi uupuu enää seminaareja (jotka toivottavasti suoraan hyödyttävät) gradunkirjoittamiseen. Viimeisimmässä SixDegrees-lehdessä on lukijakysely, jossa osa kysymyksistä tulee olemaan graduaineistoani. Nyt pitäisi sitten kirjoittaa tarkempi suunnittelma miten aion tarkastella anti-rasismia teoreettisesti ja yhdistellä sitä Suomen toimintakenttään. Vastailkaapa innokkaasti kyselyyn.

Huomenna onkin Pakolaisneuvonnan hallituksen viimeinen kokous tämän vuoden puolella, ja heti perään vuosikokous. Sen jälkeen suunnistan
Oaxaca Rebelde - solidaarisuustapahtumaan ja bileisiin. Loppuviikosta lisää kokouksia, ja sitten viikonlopuksi koiravahdiksi vanhempien luo.

Loppuun kommentti rasismista. 10.12 uutisoitiin AL:n verkkosivuilla jengitappelu Hämeenkadulla:

"Syylliseksi epäiltyjen joukossa on poliisin mukaan kaksi syntyperältään eteläeurooppalaista henkilöä. Heidän kanssaan samalla puolella oli kuitenkin myös suomalaisia [sic], joten varsinaisesta rotujen [sic] välisestä tappelusta ei ollut kysymys." (http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/5046.shtml)

Enpä taas oikein tiedä mitä sanoa, muuta kuin että huolestuttavaa lukea noin älytöntä tekstiä jopa Aamuporvarista. Jos unohdetaan "rotujen välinen tappelu" ja leikitään että uutistoimittaja tarkoitti ettei tappelulla ollut rasistisia motiiveja, niin perustelu: molemmilla puolella oli suomalaisia ontuu silti. Eikö syntyperältään etelä-eurooppalainen voi olla suomalainen, vai mitä lauseella oikein tarkoitetaan? Ja miksi aamulehden uutisointi lietsoo rasismia, käyttämällä rotukäsitettä kuten se olisi jokin tieteellisesti ei-paikkaansapitäväksi jaotteluksi ihmisten välillä.

Turun ylopiston noin kuukausi takaperin julkaiseman nuorison asennetutkimuksen jatkoksi peräänkuuluttaisin seuraavaksi toimittajien asennekyselyn!

Ei kommentteja: