28 toukokuuta 2009

Vasemmistonuoret vaatii talonvaltauksen laillistamista ja tuomitsee talon häädön Joensuussa

Poliisi tyhjensi keskiviikkoaamuna 27.5. toistamiseen Uusi kulma -talonvaltauksen ontuvin perusteluin. Valtaajat tekivät 18.5. kuntalaisaloitteen kaupunginhallitukselle, jossa he vaativat kaupungilta tiloja omaehtoiselle toiminnalle. Aloitteen käsittely on vielä kesken.

Vasemmistonuoret vaatii Joensuun tilakeskusta perumaan virka-apupyyntönsä poliisille ja sallimaan Uuden kulman toiminnan. Tukea vaatimukselle löytyy myös Joensuun kaupunginvaltuustosta:

“Kaupungin on heti aloitettava todelliset neuvottelut talon väen kanssa. Kiinteistö on ollut tyhjillään jo aivan liian pitkään”, sanoo kaupunginvaltuutettu Anni Järvinen (vas.).

Osoitteessa Torikatu 10 sijaitsevassa talossa on lyhyessä ajassa järjestetty monenlaista toimintaa lukupiireistä ja tavaranvaihtotorista konsertteihin ja tanssiesityksistä polkupyörien korjauspajoihin.

”On pöyristyttävää, että virkamiehet haluavat puuttua nuorten kansalaistoimintaan, etenkin kun kiinteistöä tyhjillään pitänyt vuokralainen ei vastusta Väen talon pyörittämistä tiloissa”, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.

Uusi kulma vallattiin perjantaina 1.5.2009. Kiinteistön omistaa Joensuun kaupunki, ja sosiaali- ja terveyspalvelut on vuokrannut talon varastokäyttöön. Tilakeskus on vaatinut valtaajien poistumista, vuokraaja taas ei. Talo tyhjennettiin ja lukittiin tilakeskuksen pyynnöstä ensimmäistä kertaa 13.5. Valtaajat palasivat taloon jo samana iltana.

”Liikelaitosmalli ei sovi julkisten rakennusten hallinointiin, sillä kaupungin tilakeskuksen tulisi palvella kaupunkilaisia eikä pyrkiä tuottamaan voittoa tilakeinottelulla”, sanoo Uuden kulman toiminnassa mukana ollut Tuomo Lindholm.

Vasemmistonuoret linjasi liittokokouksessaan 22.-24.5., että talonvaltaus tulee laillistaa koska kiinteistökeinottelu synnyttää kuplia siinä missä muukin keinottelu ja siihen on voitava puuttua. Nykyään talonvaltaajilla on oikeuksia esimerkiksi Hollannissa ja Iso-Britanniassa.

”Tulemme tekemään työtä tavoitteemme eteen niin kaduilla kuin kabineteissa. Joensuun on nyt aika osoittaa arvostavansa kulttuuria myös käytännössä, eikä vain puhetasolla”,
sanoo Koivulaakso.

Ei kommentteja: