29 kesäkuuta 2009

Vasemmistonuoret: Ennakkotarkastusmaksut lopettavat pienelokuvien internetlevityksen

Laki kuvaohjelmien tarkastamisesta muuttuu 1.7. Uudistus aiheuttaa kohtuuttomia kustannuseriä niin sanottujen pienelokuvien tekijöille ja levittäjille. Vasemmistonuoret vaatii lain korjaamista itsenäisten kulttuurituottajien aseman turvaamiseksi.

Valtion elokuvatarkastamo linjasi pari vuotta sitten, että internetin tilausohjelmapalveluissa on noudatettava kuvaohjelmalain määräyksiä. Lakimuutos johtaa siihen, että valtaosa verkossa julkaistavista elokuvatallenteista tulee joko ilmoittaa elokuvatarkastamolle, mikä tarkoittaa automaattista K18-merkintää, tai tarkastuttaa, joka on kallista.

”Elinkeinoelämän ostama porvarihallitus jatkaa näin tietoverkkoihin kohdistuvia epäonnistuneita kontrollitoimenpiteitään”, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso toteaa.

Uuden lain myötä kuvatallenteiden jakelusta verkkosivuilla pitää joka tapauksessa maksaa 800 €:n suuruinen valvontamaksu riippumatta siitä, onko kyseessä harrastajaporukka vai iso televisiokanava.

”Tämä on linjassa hallituksen nykyisen köyhät kyykkyyn -politiikan kanssa”, Koivulaakso jatkaa.

Vasemmistonuorten mielestä elokuvien ennakkotarkastusmaksut eivät ole mielekkäitä, koska jokainen koululainen voi kännykällään tehdä videon ja julkaista sen internetissä. Pienelokuvatuotantojen levityksen tarkoituksellinen vaikeuttaminen niihin soveltumattomalla ennakkotarkastusmenettelyllä johtuu joko ymmärtämättömyydestä tai sensuuripyrkimyksistä. Kumpikaan ei ole kovin mairitteleva piirre kansanedustuslaitokselle.

”Mielekkäämpää olisi ulottaa elokuvatarkastus vain internetissä kaupallisesti levitettyihin elokuviin, ja pitää muut elokuvat tarvittaessa jälkitarkastuksen piirissä”, kommentoi kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja Mike Pohjola.

”Käyttäjälähtöinen videoiden merkitseminen ja verkkopalveluylläpitäjien valvontaan perustuva järjestelmä olisi elokuvatarkastamonkin kannalta kätevämpi”, Pohjola lisää.

Ei kommentteja: