14 syyskuuta 2009

Vasemmistonuoret avasi Ilmianna pomosi -verkkokampanjan

Vasemmistonuoret avasi maanantaina 14. syyskuuta klo 12 Ilmianna pomosi -verkkokampanjan. Kampanjalla Vasemmistonuoret haastaa työntekijät kertomaan työpaikoillaan tapahtuvista lainvastaisuuksista, jotta ne saadaan julki. Kokemuksia työelämästä kerätään www.ilmiannapomosi.net -sivustolla verkkolomakkeen välityksellä.

”Päätimme liittokokouksessamme käynnistää valtakunnallisen kampanjan, jolla kannustamme työntekijöitä puolustamaan lakisääteisiä oikeuksiaan”, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.

Etenkin työuraansa aloitteleva työntekijä kohtaa usein ilmiselviä väärinkäytöksiä, joita ei syystä tai toisesta kuitenkaan viedä eteenpäin.

Nimimerkki Ravitsemustieteen opiskelija kertoi Ylioppilaslehdessä 10/2009 kesätöistään suuren elintarvikeyrityksen palveluksessa:

Etukäteen sovittu palkka oli 200 euroa pienempi kuin liiton suositus; sovittu summa taas laski toiset 200 euroa työsopimusta allekirjoitettaessa. Tämänkin 400 euroa alle suosituksen olevan tienestin esimieheni sanoi olevan poikkeus. En saanut kertoa muille tilipussin suuruutta, ”jottei työntekijöiden kesken tulisi kiistaa”. [--] Työsuhdetta jatkettiin syksyllä, jolloin esimieheni oli jälleen laskemassa palkkaa. Kun älähdin, hän lupasi ”poikkeuksellisesti” jatkaa kesätyöpalkalla.

Opiskelijan mukaan firman maine alaa opiskelevien keskuudessa on kehno, ja harva mielii töihin yritykseen.

Työsuhde purettiin julisteiden levittämisen vuoksi

Markkinatutkimuksia tekevän IRO research OY:n palveluksessa puhelinhaastatteluja tehneen Markus Heikkisen yritys parantaa työntekijöiden työoloja päättyi ikävästi.

”Yritimme ensin saada työpaikalle työsuojeluvaltuutettua, mutta se ei onnistunut. Päätimme perustaa työntekijäyhdistyksen, josta tiedotimme muille työntekijöille työpaikalle kiinnittämiemme julisteiden avulla”, Heikkinen kertoo.

”Työnantajamme kielsi julisteiden levittämisen ja sain varoituksen, minkä jälkeen en niitä enää kiinnittänyt. Pidimme kuitenkin työntekijäyhdistyksen perustamiskokouksen. Koska olin julisteessa mainittu yhdistyksen yhteyshenkilö, työnantaja ilmoitti minulle ja toiselle työntekijälle, että töihin ei ole enää tulemista. Hän vetosi siihen, että olisin jatkanut julisteiden kiinnittämistä kiellosta huolimatta.”

”Oikeus totesi myöhemmin kollegani työsopimuksen purkamisen olleen laiton toimenpide. Itse päädyin tämän ennakkopäätöksen jälkeen ratkaisemaan asian neuvottelemalla työnantajan kanssa. On silti sääli, että yrityksen työntekijät säikähtivät, eivätkä enää jatkaneet järjestäytymistä”, hän toteaa.

Kohderyhmänä työntekijät,
pienyrittäjät ja freelancerit

Vasemmistonuorten Ilmianna pomosi -kampanjan tavoitteena on saada paljon yhteydenottoja myös pienyrittäjiltä ja itsensä työllistäviltä freelancereilta sekä ihmisiltä, joiden alat eivät kuulu minkään työehtosopimuksen piiriin.

Julkisuudessa on ollut esimerkkejä siitä kuinka työnantaja saattaa muuttaa yksipuolisesti näiden ihmisten työehtoja. Sanoma News yritti taannoin lisätä käyttämäänsä freelancersopimukseen kohtuuttomia tekijänoikeuksia koskevia ehtoja tekijäjärjestöjen vastustuksesta huolimatta.

Ilmianna pomosi -kampanjalla Vasemmistonuoret haluaa osoittaa, että työntekijöiden kollektiivisten etujen puolesta voi kamppailla julkisuuden avulla.

”On tärkeää, että tuotamme vasta-asiantuntijuutta ja omaa tietoa ihmisten arjesta, jolla haastamme poliittisten kilpailijoidemme näkemyksiä. Palaamme työläistutkimuksen pariin, jota vasemmisto on aikaisemminkin tehnyt ihmisten asuinalueilla ja tehtaissa”, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso sanoo.

Ilmianna pomosi -kampanjan ensimmäinen vaihe jatkuu vuoden 2009 loppuun saakka. Vasemmistonuoret koostaa ilmiantojen pohjalta tutkimusraportin. Kampanjan tavoitteena on saada 500 yhteydenottoa.

Politiikassa työntekijöiden, freelancereiden ja pienyrittäjien asiaa ajaa vasemmisto.

www.ilmiannapomosi.net

Ei kommentteja: