14 syyskuuta 2009

Vasemmistonuoret: Opintotuen uudistuksen oltava askel kohti perustuloa

Vasemmistonuoret esittää, että opintotuki ja koko suomalainen perusturva yhtenäistetään kaikkia kansalaisia koskevaksi perustuloksi.

Opintotukea tulee uudistaa pitäen mielessä tavoite perustulosta sosiaaliturvan perustana. Vasemmistonuoret tahtoo muistuttaa opintotuen uudistamista pohtivalle kulttuuriministeri Wallinin asettamalle työryhmälle, että opintotuen suurin ongelma on sen riittämättömyys.

Opintotuki ei mahdollista täysipäiväistä opiskelua ja opiskelijat ovat ryhmä, jonka perusturva jää alle suhteellisen köyhyysrajan. Opintotukeen tarvittavan tasokorotuksen lisäksi opintotuki tulee myös sitoa indeksiin. Opintotuen asumislisä tulee poistaa ja opiskelijat tuoda yleisen asumistuen piiriin osana sosiaaliturvan yhtenäistämistä.

“Opintotukeen ei kaivata uusia kontrollimekanismeja tai rajoitteita. Lisäksi lainapainotteisuus on poistettava, sillä nykyinen opintotuki ei ole perusturvaa vaan luottoa. Rajoitteiden sijaan kaivataan opintotukea, joka mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun ja riittävän toimeentulon”, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso sanoo.

Opintotukea uudistettaessa ei saa unohtaa muita perusturvaa tarvitsevia. Kaikkia matalimpia sosiaalietuuksia on välittömästi korotettava vähintään 100 euroa. Suomalainen sosiaaliturva on tällä hetkellä sekava tilkkutäkki, joka kaipaa kokonaisuudistusta.

Paras perusturvan muoto on riittävän toimeentulon takaava perustulo.

Ei kommentteja: