12 lokakuuta 2009

Osuuskuntaolutta?


Viime viikolla kantautui uutinen Lapin Kullan muuttumisesta Etelän mullaksi, eli Tornion panimotehtaan muutosta Lahteen. Muuton ja panimon noin 100 työntekijän irtisanomisen on tarkoitus tapahtua noin vuoden päästä.

Lapin tunturipurojen raikkaus tuntuu noin äkkiseltään valheelliselta mainonnalta, mikäli sitä aiotaan jatkaa myös tehtaan muutettua Lahteen. Sunnuntaina Torniossa pidetyn tehtaan työntekijöiden joukkokokouksen aikana kuultiinkin mielenkiintoinen idea. Tornion kaupunginvaltuutettu Jan-Mikael Hakomäki (vas), kehotti taisteluun brändistä, jopa oikeusteitse. Kun tuotanto vastarinnasta huolimatta todennäköisesti siirretään, brändin jääminen työntekijöiden, tehtaan ja Lapin käyttöön tarjoaisi tulevaisuudessa ehkä mahdollisuuksia tuotannon jatkamiseksi itsenäisesti.


Oikeusprosessi
pitkittäisi taistelua, toisi julkisuutta ja voisi vaikuttaa Heinekenin ja Hartwallin (, joka Lapin Kultaa tuottaa) pörssikursseihin. Joukkokokouksessa painotettiin, että Lapin Kulta kuuluu Lappiin ja Tornioon, eikä mihinkään muualle. Tuekseen tällainen kampanja tarvitsee tietenkin myös vahvan kuluttajakampanjan boikotoimaan Heinekenia ja sen omistamaa Hartwallia.

Kamppailulla voisi olla myös laajempi eurooppalainen ulottuvuus. Heineken uhkaa nimittäin sulkea paikallisia panimoita myös Tsekissä. Toivottavasti näemme tulevaisuudessa osuuskuntamuotoisen panimon, joka jatkaa oluen tuotantoa paikallisesti huolimatta Heinekenin kapitalistisuvun haltuunottopyrkimyksistä.

Vastarinnan mahdollisuuksia pohditaan myös Strategian tehdas -blogissa, jossa kuluttajaliikkeen mahdollisuudet sidotaan brändiin, osaamiseen ja alkuperään. Myös Facebookissa Lapin Kullan siirtopäätös on nostanut vihaa. Muutamassa päivässä yli 10 000 ihmistä on liittynyt ryhmiin, jotka vastustavat Hartwallin päätöstä ja kehottavat kapinaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen suosinut jo vuosia Olvin tuotteita joka on ollut ainoa kotimainen panimo. Oli vain ajankysymys milloin tämä tapahtui, ja moraalisesti lopetin mm. Lapin Kullan juomisen kun voitot valuivat pääomapiireille ulkomaille. Siis Olvia:)

Ilkka kirjoitti...

Tämä menee aivan mainostukseksi. Minä myös suosin Olvia, pullossa. Valitettavasti tuotetta ei saa enää kaikista kaupoista.

En ymmärrä, miksei paneskelua Lapissa voisi jatkaa jollain toisellakin nimellä. Ja toivottavasti OK-tyylisenä toimintana. Lappari on kuitenkin samaa kuraa kuin lähes kaikki muutkin, joten ei siinä brändissä niin paljoa menettäisi.

Olisi hienoa, että olisi enemmän kotoisia suuria panimoita.