21 tammikuuta 2010

Oikeusministeriön työryhmä esittää rasisteille marttyyriutta


Oikeusministeriön asettaman työryhmän mietintö rasistisista rikoksista on malliesimerkki kansalaisten oikeustajua loukkaavasta lainsäädännöstä. Lain poliittisia seurauksia, valvontaa ja "bensaa liekkeihin" -vaikutusta ei paperissa käsitellä. Siitä huolimatta on täysin selvää, että emme tarvitse moraalista lainsäädäntöä, jota ei voi valvoa, vaan ihmisten toimeentulon ja oikeuksien turvaamista.

Sähköisiä oikeuksia puolustavan Effin mukaan työryhmän ehdotus laiksi tekisi pahimmillaan tutkimustulosten julkaisemisen tai rasismista raportoimisen rikoksen. Saksassa vastaava toimii jo nykyisellään, ainakin käytännössä. Ehdotus on yhtä älytön kuin Ulla Karttusen tuomio lapsipornorikoksesta ja Matti Nikin sivuston sensurointi.

Poliittisen ongelman esityksestä tekee, että se antaisi rasisteille jälleen yhden syyn julistautua valtion sortamiksi ja kerätä myötätuntoa laajemminkin kuin vertaisryhmistään.

Vaikka rasistinen kirjoiittelu on ongelmallista, raivostuttavaa ja ajoittain huolestuttavaa niin julkisen vallan ensisijainen tehtävä ei voi olla lisäkiihokkeiden tarjoilu kansanryhmiä vastaan lietsoville. Sen sijaan valtion ja kuntien tulisi lopettaa esimerkiksi romanien vaino, mielivaltaiset käännytykset, ulkomaalaisten säilöönotto, siirtolaisten perusoikeuksien rajoittaminen ja muut rasistiset käytäntönsä. Esityksellä taas piiloudutaan oman kyvyttömyyden hoitaa siirtolaispolitiikkaa taakse.

2 kommenttia:

J. M. Korhonen kirjoitti...

Olen ehkä vähän eri mieltä siitä, mitä kuntien ja valtion pitäisi tehdä, mutta muuten tämä teksti on täyttä asiaa. Esitys on todellakin älytön, ja johtaisi mm. siihen ettei tätä tärkeää aihetta luultavasti uskallettaisi tutkia kun "oikeita" tutkimusmenetelmiä ja tuloksia ei ole eksplisiittisesti määritelty.

Hyvä kirjoitus - terv. normaalisti varsin nuivasti vasemmistoon suhtautuva. (Milloinkahan yksikään "älypuolueen" edustaja ymmärtää älähtää?)

Dan Koivulaakso kirjoitti...

Kiitoksia, tämä on kieltämättä esitys, josta toivoisi kaikilta älähtämistä.

Liberaaliuden viitan alle peitelty tiukka sensuurilainsäädäntö on jo ajatuksena puistattava.