18 tammikuuta 2010

Pääoman kasaaminen ei kannata muille kuin omistajilleTänään silmääni pisti uutinen, joka yllättää suurinpiirtein yhtä paljon kuin lumisade talvisin. Oli kirjoittelun syynä valelääkäripelko tai jokin muu niin pääasia, että kirjoitetaan. MTV3 kertoo, että ulkoistettu terveydenhuolto ei tuokaan säästöä:
Lahti on terveyspalvelujen ulkoistamisessa pioneeri. Tällä hetkellä Lahti ostaa terveyspalveluja kolmelta eri yritykseltä. 2000-luku onkin lääkäripalveluja myyvien yrityksien nousukausi. "Viimeisen viiden vuoden aikana näiden yritysten liikevaihto on kasvanu yhteensä 20 miljoonasta jopa 200 miljoonaan", kertoo tutkimuspäällikkö Hennamari Mikkola Kelan tutkimusosastolta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (ent. Stakes) tuoreen tutkimuksen (MTV3:n lähde) mukaan lääkäreitä vuokraavat yritykset keräävät vuosi vuodelta suuremmat voitot, mutta se ei välttämättä tarkoita, että potilaskäynnit lisääntyisivät.

Samaan aikaan Suomen johtava terveydenhuollon asiantuntija arkkiatri Risto Pelkonen kertoo, että terveyspalveluiden ulkoistaminen ei tuo säästöjä tai paranna palveluiden laatua.

Maalaisjärjellä varustetuillehan tämä on ollut ennenkin selvää. Jos joku, eli tässä tapauksessa yksityinen lääkärifirma, kuorii kermat päältä niin, sitä on oltava useammassa kerroksessa. Tämä taas tekee kakusta kalliimmaan.

Kapitalismi pyrkii jatkuvasti kasaamaan pääomaa, kun "yksityisellä puolella" ei onnistu, on julkisia yksityistettävä. On hyvin yksinkertaista matematiikkaa, että palvelu on halvempaa kuin palvelu+voitto. Tehostamiseen julkisella puolella tosin on hyvinkin varaa.

Kaikesta tästä herääkin kysymys miten hankintalakia kierretään. Esimerkiksi Mehiläisen omistama Carema on Karjaalla rikkonut kaupungin kanssa tekemäänsä sopimusta, jossa se sitoutuu viiden lääkärin palkkaamiseen. Yritys on siis kasannut voittonsa sillä, että se on palkannut liian vähän lääkäreitä ja välillä pitämällä suomenkielentaidottomia ruotsalaisia lääkäriharjoittelijoita töissä.

Ainoa oikea ratkaisu olisikin lopettaa kaikki julkinen tuki yksityiselle terveydenhuollolle. 

Ei kommentteja: