25 helmikuuta 2010

Maksuttoman koulutuksen myytti


Kokoomuksella tuli viime viikolla kiire paikata lukukausimaksujen laajentamispyrkimyksistä noussutta kohua, josta kirjoitin täällä. Puolue on viime päivinä tiedottanut ahkerasti kannoistaan liittyen opiskelun maksuttomuuteen. 

Iltalehti taas uutisoi, että "vasemmisto heittää lokaa" kykypuolueen niskaan. Kas kun Kokoomus ei valita, että kiusaamme tai viemme tikkarin kädestä. Räksyttää nimittäin kyllä sietää jos opetusministeri Henna Virkkunen ihan tosissaan väittää, ettei tiedä mitä hänen ministeriössään puuhataan kun laaditaan raportteja lukukausimaksujen laajentamisesta.

Tällä hetkellä käydään eri työryhmissä keskustelua opintotuen uudistamisesta ja lukukausimaksuista. Poliittiset voimasuhteet näyttävät valitettavasti siltä, että joko lukukausimaksut tai heikennykset opintotukeen uhkaavat toteutua. Näitä käsitellään viimeistään hallitusneuvotteluissa, mikä näyttääkin varsin todennäköiseltä. Hulluahan minkään puolueen olisi ennen vaaleja vaatia heikennyksiä satojen tuhansien opiskelijoiden elämään kuten opetusministeriön raportti koulutusviennistä tekee.

Riippumatta Kokoomuksen kannoista Suomessa on käytössä osittain maksullinen koulutusjärjestelmä. Kurssikirjat ja -välineet ovat maksullisia toisella asteella ja korkea-asteella. Ammattikouluissa peritään maksuja jopa työturvallisuusvälineistä. Oppimateriaalien lisäksi myös opintolaina tekee koulutuksesta maksullista. 

Korkojen maksaminen perustoimeentulosta voi olla lukukausimaksutonta, mutta maksutonta se ei ole. Tässä valossa Timo Heinosen paikkailuyritykset: Kokoomus haluaa turvata maksuttoman koulutuksen opiskelijoille asettuu hyvin ristiriitaiseen valoon. 

Kokoomuksen omassa ohjelmassa nimittäin todetaan, että: 

Järjestelmää tulisi muuttaa siten, että se kannustaisi opiskelijoita turvaamaan toimeentuloaan rohkeammin opintolainalla, mikä kuvaa koulutuksen hankkimisen investointiluonteisuutta.

Tämä linja on selvästi opiskelijoiden etujen vastainen. Nyt kaikkien aidosti koulutusta arvostavien tulisikin pitää huolta siitä, että vaatimus "maksuttomasta koulutuksesta" saa rinnalleen vaatimuksen perustulosta tai vähintään lainapainotteisuuden vähentämisestä, eikä lisäämisestä. Tämän voi toteuttaa sodalla Facebookissa tai ilman, mutta loanheittoa nämä vaatimukset eivät ole.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Viikkolehteen tämä juttu.

Dan Koivulaakso kirjoitti...

Kerkis mennä jo tähän... Pitää kirjoittaa toinen viikkolehteen..

Kirsi Marttila kirjoitti...

Hei! Tämmöisen jutun haluan heittää tämän keskustelun lomaan:

http://kirsimarttila.blogspot.com/2010/02/aikuisten-koulu.html

Aihetta ei monesti koeta kauhean tärkeäksi, mutta väittäisin että se silti on sitä. Peruskoulu on keskeinen instituutio yhteiskunnassamme ja kasvattaa lapsia kansalaisuuteen - siihen, mikä on yhteiskunnassamme oikein ja väärin, kiellettyä ja sallittua.

Jos lapset kasvatetaan pienestä pitäen ottamaan normaalina valtiollisen instituution harjoittama eriarvoistava kohtelu olemme vaarallisella tiellä. Vähävaraisten perheiden lapset kasvavat lapsesta asti hyväksymään sen, ettei heille kuulu yhteiskunnallisten instituutioiden tarjoamat edut samalla tavoin kuin keskiluokkaisille tai "parempi osaisille".