04 maaliskuuta 2010

Kontrolliyhteiskunta roskiin

Saksasta kantautui ilouutisia kun perustuslakituomioistuin totesi urkinnan olevan laitonta ja vaati jo kerättyjä teletunnistetietoja hävitettäväksi. 

Ihmisten vakoilua ei siis suvaita miten sattuu, vaikka EU-direktiivissä asiasta säädetäänkin jotain. Suomalaisen yhteiskunnan perusolemukseen sen sijaan kuuluu, että valvontaa on lisättävä. Tätä vaativat porvarit, jotka normaalisti huutavat kilpaa minä, minä, minä (, eikä koskaan me), unohtavatkin mantransa kun keskusteluun nousee kansalaisten yksityisyys.

Silloin hoetaan turvallisuus, turvallisuus, turvallisuus ja täysin vailla perusteluja. Liittyisiköhän tämä siihen, että tiedon yksityistäminen kulkee käsi kädessä yksityisyyden murtamisen kanssa..?

Nykyajan taikasana turvallisuus onkin jo sulkenut sensuurikriittisiä sivuja ja teoriassa lakkauttanut kirjesalaisuuden. Suomessa teletunnistetietoja saa tallentaa 12 kuukautta siinä missä jo puoli vuotta oli saksalaisille liikaa. Onneksi me kuitenkin voimme luottaa jatkossakin siihen, että Kimmo Sasin (kok.) perustuslakivaliokunta tietää miten säätää meihin kohdistuvasta kontrollista ja, että se ei missään nimessä ole poliittista.

Huomaamattamme, myös paljon viime aikoina tapetilla ollut, Romania on ryöminyt kehityksessä Suomen ohi ja toteamalla, ettei maan kansalaisia saa vakoilla keskushallinnon toimesta. Ruotsissa taas spekuloidaan onko teletallennuslakien taustalla oleva direktiivi Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen

Onneksi taantumuksemme on kuitenkin jo huomattu ainakin akateemisissa piireissä: "Suomi on suljettujen järjestelmien maa. Se rajoittaa vapautta ja siten ajattelua." Silti täällä jatketaan vielä toistaiseksi porvareiden hyväksi toteamalla tiellä yksityistämällä tietoa yliopistoja myöten. Innovaatiohan tarkoittaakin nykyään veronalennuksia ja maksullista koulutusta...

Voisin lyödä vetoa, ettei Suomi EU:ssa tule vastustamaan seuraavaakaan perusoikeuksia loukkaavia ehdotuksia, jotka "pakottaisivat" nettioperaattorit seuraamaan kaikkea asiakkaidensa lataamaa materiaalia oikeudellisen vastuun uhalla. 

Tarvitaan laaja-alaista liikehdintää kontrollia ja yksityistämistä vastaan. Tätä ei hoideta millään piraattipuolueilla vaan arjen vastarinnalla ja saamalla kaikkien puolueiden jäärät ymmärtämään, ettei internet ole irti todellisuudesta vaan osa sitä.

Vertaistuotannosta on luotava se voima, jota edes nykykapitalistit eivät pysty kukistamaan! Tapa hahmottaa tietoa on jo muuttunut merkittävästi, nyt on pyrittävä siihen, että myös tapa hahmottaa oikeuksia ja politiikkaa seuraa perässä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelen vaain miksi mielestäsi tietojen tallentaminen on murheellinen asia.

Minua ei haittaa yhtään,sillä minun toimeni kestävät päivänvalon.Tuen kyseistä toimintaa,koska ne auttavat rikoksien selvittämisessä.

Liika ymmärrys rikollisilta pois,siirretään se uhreille.

Vai olenko mielestäsi ihan väärillä raiteilla?

Dan Koivulaakso kirjoitti...

Minulla ei ole varauksetonta luottamusta yrityksiä ja viranomaisia kohtaan. Ja vaikka minulla olisikin, en voi tietää onko tulevaisuudessa.

Siksi mielestäni on ongelmallista, että tietoja varastoidaan. Vaikka vuorovaikutus olisikin vaan kavereiden välistä kanssakäyntiä tms. niin se on luonteeltaan YKSITYISTÄ, eikä julkista.

Rikosten selvittelyä voi tehdä toisinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös tämä olisi mukava lisä rikosten selvittämiseen?Samoin mielestäni myös rikoksista tulisi tehdä enemmän julkisia.

Eli mm.haluaisin tietää mikäli naapurissani asuu lasten ahdistelija.

Haluaisin vielä aikaisempaan lisätä etten tarkoita että olisit rikollinen,en vain siis kykene ymmärtämään mikä on ongelma.

Sen allekirjoitan ettei yritysten tulisi saada avaimia teleurkintaan ym. MUTTA poliiseilla ja muilla viranomaisilla tulisi olla kyseiset instrumentit.

En tiedä taotaanko tässä vain päitämme,mutta haluaisin vain ymmärtää mikä on kyseisessä asiassa ongelmana.

Mihin viranomaiset sitten käyttäisivät teleurkintatietoja kun ei ole varauksetonta luottamusta?

Johannes kirjoitti...

Anonyymi,

Aika huolestuttavaa, että tietoisesti olet valmis luopumaan palasta yksityisyyttäsi. Ei suurimmalla osalla meistä ole salailtavaa. Itseäni ainakin ahdistaa ajatus tarkkailusta todella paljon.

Miksi yrityksille ja viranomaisille suotaisiin taas lisää valtaa, kun ei tosiaan ole mitään takeita tietoja lukevista henkilöistä? Kuka taas tarkkailisi heitä? Ja entä taas näitä tarkkailijoiden tarkkailijoita? Ottaen tietenkin vielä huomioon, etteivät minun henkilökohtaiset asiani kuulu KENELLEKÄÄN, oli tarkkailijalla kuinka puhtaat jauhot pussissa tahansa.

Asenteesi on mielestäni pelottavan alistuva. Tuollainen ajattelu on totalitarismin paras kaveri.