06 toukokuuta 2010

Kriisi, ydinvoima, lakko ja voitto

Vapun jälkeinen työviikko on ollut hyvinkin työntäyteinen. Olen seurannut Kreikan tilannetta, elintarviketyöläisten lakkoa ja ydinvoimapäätösten etenemistä sekä osallistunut kansalaistoimintaan gambialaisen turvapaikanhakija Jawaran vapauttamiseksi säilöönottokeskuksesta.

Kreikassa nähtiin keskiviikkona 5.5. satojatuhansia ihmisiä kaduilla osoittamassa mieltään hallituksen säästöohjelmaa vastaan. Mielenosoituksen lopussa puhjeneissa mellakoissa kuoli kolme pankkityöntekijää. Uhrien kollegat pitävät kuolemantapauksia hallituksen syynä. Mielenosoituksissa vastustettiin valtavia leikkauksia, joissa pankkien ja rahoituslaitosten pelaaminen ja yksityiset voitot yritetään maksattaa kaikilla. 

 Kuva: libcom.org
Mittavan tukipaketin, palkanalennusten ja kurjistamisen läpiajamiseksi on Suomessakin nähty paikkaansapitämättömiä juttuja kreikkalaisten luksuksesta, joka halutaan nyt maksattaa muulla Euroopalla. Sosialismi.net kirjoittaa
Verkkolehti Marxistiki Foni arvostelee tiedusvälineissä esiintynyttä uutisointia hulppeista eduista, joita kreikkalaisilla on kerrottu olevan ja joiden on annettu ymmärtää johtaneen maan talousvaikeuksiin. Kampanjan tarkoituksena on kääntää muiden eurooppalaisten maiden työläiset kreikkalaisia vastaan, lehti kirjoittaa.
“Eurostatin mukaan kreikkalaiset työläiset tekevät keskimäärin pidempää työviikkoa kuin muut eurooppalaiset. Heidän työviikkonsa on 42-tuntinen, kun 27:n EU-jäsenmaan keskiarvo on 40,3 tuntia, ja euroalueen keskiarvo 40 tuntia.”
Eurostatin mukaan kreikkalaisten palkat kuuluvat euroalueen huonoimpiin. “Kreikassa keskimääräinen bruttopalkka kuukaudessa, mukaanlukien sosiaaliturvamaksut ja verot, on 803 euroa.” Jo ennen nykyistä kriisiä hallituksen erinäiset ohjelmat olivat polkeneet yksityisen sektorin reaalitulot vuoden 1984 tasolle.
Todellisuudessa koko kriisissä on kyse siitä, että "Kreikalle maksettava tuki" on pankkitukea.  On jännittävää nähdä mitä tapahtuu ja mihin suuntaan Kreikka, EU ja kapitalismi suuntaavat  ja auttaako kaavailtu miljardilainapaketti ketään. Kyseessähän on lainan ja keinottelun aiheuttamien ongelmien ratkaiseminen uusilla lainoilla.

Suomessa kapitalistit yrittävät suunnata uusille, tai pikemminkin takaisin vanhoille, urille. Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n mukaan työnantaja ajaa mallia, joka mahdollistaa 10-tuntisen työpäivän ja 6-päiväisen työviikon. Viimeksi kun lakkoiltiin kahdeksantuntsen työpaivän puolesta, lakon aikana tapahtuneilla yhteenotoilla oli vakavia seurauksia seuraavana talvena. Tuolloin elettiin vuotta 1917.

Asia, jolla myös on vakavia seurauksia, pahimmillaan 100 000 vuoden ajaksi on hallituksen tänään tekemä esitys kahdesta uudesta ydinvoimalasta. Tämän takia kaikkien on syytä osallistua Äänestä ydinvoima historiaan kampanjan mielenosoitukseen lauantaina kello 12.00 Helsingin Rautatientorilla. Ota perheesi ja ystäväsi mukaan!

Mielenosoituksilla ja kansalaistoiminnalla voi vaikuttaa. Keskiviikkona 5.5. paine turvapaikanhakija Jawaran asian käsittelemiseksi uudestaan oli noussut niin kovaksi, että hallinto-oikeus asetti hänen käännytykselleen täytäntöönpanokiellon. Edellisenä päivänä Jawara onnistui jo kertaalleen keskeyttämään yritetyn käännytyksen. Hän on hakenut turvapaikkaa seksualiseen suuntautumiseen perustuvan vainon takia.
Kuva: Toni Hämäläinen
Jawaran vapauttamisensa vuoksi järjestettyyn mielenosoitukseen mies pääsi kaikkien onneksi itse kertomaan kuulumisensa. Erävoitto tässä kamppailussa siis. Käsittämätöntä sen sijaan on, että Suomen poliisi päästää tällaisia sammakoita suustaan. Komisario Juha Holopainen olisi halunnut käännyttää henkilön, jota hallinto-oikeus ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kielsi käännyttämästä kun hänen hakemustaan vielä käsitellään!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

vielä tuohon kreikan tilanteeseen:

kreikassahan on ansioiden kehittyminen ollut yleisten hintojen, mukaanlukien perus elintarvikkeiden, kehittymiseen verrattuna suhteessa hyvin vähäistä. EU:n myötä kreikassa oli jo viitisen vuotta sitten kehittynyt tilanne, jossa ansaittu raha ei riittänyt välttämättä elämiseen.

Työasioissa on myös muistettava kreikan sesonginomaisuus: suuri osa kreikkalaisista, huonoiten palkatuista nuorista sekä vanhemmista, elää turismista jollain tavoin. Ravitsemus- ja majoitusala on aivan valtava bisnes kreikassa. Tämä johtaa siihen, että työväki käy töissä toukokuusta syyskuuhun joka ikinen päivä - muutamaa välipäivää lukuunottamatta - ja on työttömänä koko talven. Majoitusalan yrittäjien liitto on vahva ammattiliitto ja kreikan vuosittain laskevan turismin myötä on pääoma saanut kammettua työläisen tiukkaan kyykkyyn.

viimeiseksi vielä: kreikan "sosiaaliturvaverkko", jonka tulisi "pelastaa" ihmisiä kriisien - sekä makro- että mikrokriisien - olosuhteissa on olematon. Kreikkalainen sairaanhoito sairaaloissa rajoittuu lääkkeiden ja rokotusten antamiseen, loput hoitaa perhe. jos omainen joutuu leikkaukseen niin leikkauksessa käytettyä verta vastaava määrä täytyy omaisten luovuttaa kreikan sairaaloihin, myös kaiken meille perinteisen sairaanhoitajan tehtäviin kuuluvan hoitavat omaiset, 24/7. vanhuksille ei ole olemassa kotiavustajapalvelua, paitsi niille jotka eivät pysty liikumaan sängystään (erikoistapaukset) on mahdollista järjestää käynti kerran tai kaksi viikossa. sanon tämän siksi, että kuten kuukausi sitten huomattiin, vanhuksien määrä on suuri kreikassa ja eläkkeet puolestaan minimaalisia. onneksi kuitenkin eläkeläiset järjestivät oman mielenosoituksensa kreikassa.