12 lokakuuta 2010

Poliisi pahoinpiteli mielenosoittajia BelgiassaSuomalaisessa yhteiskunnassa käydään tällä hetkellä paljon keskustelua maahanmuutosta. Valloillaan ovat kauhistelevat uhkakuvat, rasistiset puhetavat ja yleistykset. Siirtolaisten asema työmarkkinoille hukkuu kaiken muun mölinän alle. Tilanne on nurinkurinen, siirtolaisista ollaan enemmän kiinnostuneita kuin heidän työstään hyötyvistä, rikollisen alhaisia palkkoja maksavista, työnantajista.

Luodakseni virkistävän poikkeuksen maahanmuuttokeskusteluun
vihapuheelle haastattelin suomalaista siirtolaisaktivistia, joka osallistui ammattiliittojen Euroopanlaajuiseen toimintapäivään 29.9. ja No Border -rajaleiriin Brysselissä. Eurooopan 'pääkaupunkina' Bryssel myös symboloi unionin siirtolaisvastaista politiikkaa, jota No Border -leiri kyseenalaistaa. Leirille kokoontui yli 500 ihmistä eri puolelta maailmaa vaatimaan ihmisille vapaata liikkumista vastapainona pääoman ja tarvaroiden vapaalle liikkumiselle. Mielenosoituksiin osallistui moninkertainen määrä ihmisiä.

Näkyikö rajaliikehdintä Brysselin katukuvassa?


Keskiviikkona 29.9. ammattiliitot järjestivät suurmielenosoituksen Euroopan unionin talous- ja rahoitusneuvostoa Ecofinia vastaan. Monissa maissa nähtiin myös yleislakkoja. Kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään. Poliisi kuitenkin otti kiinni yli 300 henkilöä
ennaltaehkäisevästi. Poliisi käytti erittäin kovia otteita mielenosoittajia ja sivullisia kohtaan.

Ecofinin tehtäviin kuuluu muun muassa laatia ja hyväksyä Euroopan parlamentin kanssa 100 miljardin suuruinen budjetti ja käsitellä rahoitusmarkkinoita ja pääoman liikkeitä sekä taloudellisia suhteita kolmansiin maihin. Poliisin toimet ovat selvä viesti siitä, että talouden valvontaa ja hallintaa pidetään unionissa mielipiteenilmaisua ja perusoikeuksia tärkeämpänä. Vastarinta lakaistiin voimalla piiloon, jotta kaduilla ei näkyisi poliitikkojen ja virkamiesten päätöksiä kyseenalaistavia ihmisiä tai mielipiteitä.

Samana päivänä Ecofinin kanssa kokoontui myös Euroopan unionin ulkorajavalvonnasta ja jäsenvaltioiden välisestä operatiivisesta rajayhteistyöstä vastaava elin - Frontex. Ennen kokouksen alkua aktivistit sulkivat onnistuneesti Frontexin kokouspaikan.
 
Haastattelemani siirtolaisaktivisti kertoo, että "tapahtuman tarkoituksena oli sulkea ihmismuurilla kokouspaikka ja viestittää kokousvierailijoille, että toisenlainen rajapolitiikka on mahdollista, emme halua suljettua Eurooppaa ja emme hyväksy Euroopan unionin rajaturvallisuusvirasto Frontexin toimia siirtolaisia vastaan."

Poliisi otti lopulta kiinni kaikki ovien sulkemiseen osallistuneet aktivistit ja useita tapahtumaa seuranneita ohikulkijoita. Kiinnitettuja lyötiin pampuilla päähän ja nostettiin kaulasta ilmaan.

”Itse tulin kiinniotetuksi Frontex-kokouksen yhteydessä olleesta tapahtumasta. Aktivistit seisoivat rauhallisesti paikoillaan ovien edessä pitäen toisistaan kiinni ja huutaen iskulauseita Frontexin toimintaa vastaan. Kunnes poliisi saapui paikalle kymemmenien autojen ja hevosten kanssa ja rupesi yksi kerrallaan irroittamaan ihmisiä. Ihmisiä ei kehoitettu poistumaan paikalta tai minkäänlaista varoitusta ei annettu ennen väkivaltaa,” siirtolaisaktivisti jatkaa.

Yli 300 aktivistia kuljetettiin Etterbeekin kunnan poliisiasemalle selleihin. Kiinniotettuja pidettiin sellissä 12 tuntia ilman mahdollisuutta esimerkiksi vessaan. Kenellekään ei kerrottu syytä kiinniottoon ja ihmisiä valokuvattiin rekisteriin ilman, että kerrotiin syytä.

”En saanut käyttää vessaa, vaikka pyysimme sitä monta kertaa. Pissasimme tyhjiin vesipulloihin tai sellin lattialle. Vasta yli 12 tunnin jälkeen pääsin ulos sellistä. Ennen poistumista poliisi valokuvasi kaikki. Käytin oikeuttani kieltäytyä valokuvasta, koska minulle ei ollut kerrottu syytä valokuvan ottamiseen. Poliisi kuitenkin painoi minut kaulasta seinää vasten ja kiskoi pääni ylös väkivaltaisesti hiuksita repien, kuten tehtiin suurelle osalle kiinniotetuista”, suomalaisaktivisti kertoo.

Seuraavan päivän mielenilmaukset peruttiin kiinniottojen takia. Poliisi kuitenkin syyllistyi ylivaltaan myös silloin, Ihmisiä kiinniotettiin kadulta ilman syytä, vaikka he vain poistuivat leiristä kauppaan tai käyttämään läheisen uimahallin suihkuja.
Perjantaina oli tarkoituksena järjestää vielä yksi mielenosoitus se ei koskaan onnistunut koska poliisi otti ennaltaehkäisevästi kiinni sekä mielenosoituksen järjestäjät, että sadoittain ihmisiä, jotka vain sattuivat oleskelmaan aseman läheisyydessä.

”Poliisi otti muun muassa kiinni asema-aukiolla seisseen lukioluokan, jonka tarkoituksena ei edes ollut osallistua mielenosoitukseen. Tämä kuvaa mielestäni osuvasti poliisin mielivaltaa ja turhaa voimaa”, suomalaisaktivisti hymähtää mutta jatkaa vakavana.
”Kaksi naista otettiin kiinni kadulta ja poliisiasemalla heidät pakotettiin riisumaan itsensä alasti kuulusteluissa. Heitä painostettiin seksuaalisen väkivallan uhkalla. Joidenkin henkillölllisyystodistukset hävitetettiin poliisin toimesta, osaa henkilökohtaisesta omaisuudesta ei annettu takaisin, ja kaikki tämä siksi, että ihmiset vain kävelivät kadulla," suomalaisaktivisti kauhistelee.

Myös
Red Pepper -lehden entinen toimittajaa kertoo, että poliisi pahoinpiteli häntä ja uhkasi häntä ja toista kiinniotettua uhkailtiin seksuaalisella väkivallalla. Nykyään professorina työskentelevä Marianne Maeckelbergh otettiin kiinni hänen valokuvatessaan poliisiväkivaltaa.

Brysselin tapahtumat osoittavat taas kerran, että raha menee ihmisten perusoikeuksien edelle. Pääoman liikkuvuus ja voittojen tavoittelu ihmisten vapauden kustannuksella katsotaan tärkeämmäksi, kuin yksittäisen ihmisen mahdollisuus parempaan elämään ja toimeentuloon uudessa kotimaassa. 

"Demokratia näyttäytyi Brysselissä vapaudenriistona, ihmisoikeudet pamputuksena ja mustelmina ja inhimillisiä arvoja edistetään joka puolella Eurooppaa laittamalla paperittomat ihmiset vankilankaltaisiin olosuhteisiin ja lähettämällä heidät takaisin olosuhteisiin, josta he ovat jo paenneet," siirtolaisaktivisti lopettaa uhkuen silti taistelutahtoa myös tulevaisuudessa.

Ei kommentteja: